Month: juni 2022
After Work & brygghäng den 30 juni med EI Academy & Team Sugar Rush!
Kom och häng med oss inför starten av Gotland Runt i Stockholm!
Vi bjuder på AW med skönt brygghäng, dryck & tilltugg, nätverk, intervjuer, tävlingar och insikter om att arbeta med EQ i samarbete och ledarskap. Team Sugar Rush seglar Double Handed på Sugar Rush under Gotland Runt. Det ställer krav på förberedelse, samarbete, uthållighet, ledarskap, respekt och kloka beslut. Hör vad Mats och Fredrik har för erfarenheter, vilka EQ-förmågor de använder och hur de tacklar olika situationer ombord när de seglar dygnet runt.
Plats: I Wasahamnen (bakom Vasamuseet) på Djurgården Stockholm city (återkommer med exakt bryggplats)
Tid: Torsdagen den 30 juni kl.16-20, programstart kl.17
OSA: Ta gärna med en kollega eller vän, tänk på att vi har ett begränsat antal platser.
Anmäl dig genast, men senast 22 juni till Cecilia cecilia@eiacademy.se
Är du bra på att lyssna? Det finns olika sätt visar forskningen!
Artikeln om olika sätt att lyssna fångar mitt intresse. Någon i min närhet har just gett mig återkoppling på mitt sätt att lyssna. Jag fick höra att jag talar om mig själv, ger egna exempel eller vill lösa problemet när personen egentligen bara vill att jag ska bry mig om. Kritiken kändes som spark i magen och jag känner mig nu en aning tilltufsad Här beskriver forskarna hur jag kan anpassa och ändra mitt sätt att lyssna genom de fyra olika lyssnarstilarna.
I sina experiment och studier fann de följande fyra lyssnarstilar:
- Den analytiska lyssnaren - startar neutralt för att sedan analysera problemet
- Den relationella lyssnaren - skapar kontakt och vill känslomässigt förstå det underliggande budskapet
- Den kritiska lyssnaren - vill bedöma samtalets innehåll och trovärdigheten hos den som talar
- Den uppgiftsorienterade lyssnaren - skapar ett samtal som överför viktig information och leder till handling
Forskarna beskriver fem olika sätt att lyssna som kan vara användbart oavsett sammanhang.
Se till att veta varför du lyssnar
Vad behöver den som du talar med? Är det ett råd, hjälp med att lösa ett problem eller bara få förståelse eller omtanke i en viss situation? Om jag lyssnar på ytan - för att få det undanstökat - eller om jag lyssnar på riktigt får betydelse. Det märks på vilket sätt du lyssnar och var du har ditt fokus.
Ta reda på hur du bruka lyssna
Om du är duktig på att lyssna uppgiftsorienterat, men den som pratar med vill bli bemött med förståelse, empati och medkänsla blir samtalet inte så framgångsrikt. Vad har du din preferens när du lyssnar till andra? Är du en kritisk lyssnare eller den relationella lyssnare? Jag är uppenbarligen inte på rätt våglängd i samtal med den personen jag beskrev ovan. Om jag blir medvetna om vad jag oftast gör kan jag bli uppmärksam på det jag förmodligen behöver träna på.
Var uppmärksam på vem som står i fokus
Det är lätt att flytta fokus från den som talar till mig själv genom att i all välmening tala om ett eget exempel. Det resulterar i att den andra upplever sig avbruten och illa berörd. Om du inte flyttar över fokus på den andre genom att ställa en fråga tillbaka har du tappat kontakten och målet med samtalet går förlorat.
Anpassa lyssnandet och åstadkom ett samtal som uppfyller målet med konversationen
I pressade situationer är det lätt att bli forcerad och vi har svårt att anpassa oss efter den som talar. Vi faller lätt in i den lyssnarstil som vi har preferens för. Det kan vi avhjälpa genom att vara mer uppmärksam på dessa situationer och i förväg tänkt igenom vad jag behöver göra, kanske ställa mer frågor som knyter an till andra stilar än den som jag själv använder. Det krävs en del träning tänker jag.
Har jag missat något?
Som vanligt när det gäller beteendeförändringar behöver vi ha strategier för hur vi kan ändra dem och lägga tid på att träna ett nytt sätt att lyssna. I fall där jag vill ge direkt replik kan jag träna mig själv i att lägga in en paus och sedan en fråga till den andra. Det kan handla om samtal med min partner, mina barn och föräldrar, likväl som med mina kollegor eller medarbetare.
”Genom att avsiktligen tillämpa nya sätt att lyssna bygger vi relationer, förstår andra och samarbetar och löser problem bättre” säger MD Rebecca D. Minehart, MBBS Benjamin B. Symon och Laura K. Rock (hbr.org May 31 2022)
Cecilia Jonsson
EI Academy