De känslomässiga kostnaderna för pandemin har påverkat vårt kognitiva välbefinnande. Jill Suttie, Psy.D. skriver i Great Good Magazine om hur vi kan hantera och komma ur hjärndimman, vi återger ur artikeln, fem sätt att göra det på. Jill Suttie, Psy.D. hänvisar till studier som visar att isolering, stress och osäkerhet kan orsaka glömska och desorganisering vilket påverkar våra kognitiva förmågor.
Varför är det såhär?
Kanske är det för att vi spenderar så mycket tid online, läser nyheter, shoppar, jobbar, till och med umgås via Zoom. När du ständigt stirrar på en skärm – särskilt om du följer händelser som utspelar sig i Ukraina – kommer du att drabbas av stress och uppmärksamhetströtthet av informationsöverbelastning.
Även om den värsta perioden av pandemin kan ha passerat – då sjukdomsfall och dödsfall minskar, och det finns ingen överhängande fara för ytterligare – betalar många av oss fortfarande den kostnaden i form av “hjärndimma”. Jill Suttie, Psy.D. skriver i artikeln att forskare har noterat att leva genom pandemin negativt påverkar människors kognition – deras fokus, uppmärksamhet, förmåga att planera och mer.
Det är uppenbart att covid-19-tillstånd har påverkat människors stressnivåer, sömn och mental hälsa – särskilt de som inte hanterar osäkerhet så bra. Detta har i sin tur påverkat vårt kognitiva välbefinnande, vilket leder till sämre prestation på uppgifter som kräver uppmärksamhet, minne eller beslutsfattande.
Är din hjärna dimmig?
Jill Suttie, Ph.D. ger oss fem sätt att göra det på, för att bli ditt bästa jag igen!
1. Bli mer avsiktlig när det gäller att konsumera nyheter
VARFÖR? Jo, för att ingenting fångar uppmärksamhet bättre än negativa nyheter. Men upprepad exponering för kriser orsakar kaos för vårt välbefinnande och kan leda till dåligt beslutsfattande. Om vi vill minska stressen och hålla oss skarpa finns det sätt att tona ner vår mediekonsumtion och vara mer avsiktliga med hur vi konsumerar våra nyheter. Du kan begränsa din användning av sociala medier, eftersom det kan hjälpa dig att känna dig mindre ensam, deprimerad och orolig.
Faktum är att ta pauser från tekniken i allmänhet kan hjälpa dig att fokusera bättre på jobbet och på andra håll.
2. Träna regelbundet – ute om du kan
VARFÖR? Jo, Forskning bekräftar att att vara ute i mer naturliga miljöer är till hjälp för vårt välbefinnande och har positiva effekter på vår kognition utöver de som kommer från enbart träning. Så om du har en park i din närhet, försök att spendera lite tid på att röra dig i ett grönområden särskilt bland träd.
3. Håll kontakten med andra
VARFÖR? Jo, en nyligen genomförd granskning bekräftar av många studier (pre-pandemi) att umgänge är viktigt för att hålla dig själv i kognitiv form. Den fann också att ensamhet ökar människors sårbarhet för kognitiv försämring. Så det är en bra idé att försöka hitta sätt att vara med andra – säkert, naturligtvis – för att hålla din hjärna fungerande.
4. Prova nya utmaningar
VARFÖR? Jo, oavsett om det pågår en pandemi eller inte, är det bra för neural hälsa att använda din hjärna på nya, utmanande sätt och hjälper din hjärna att hålla sig frisk. Självklart ska du inte ta dig an mer att göra om du redan kämpar för att hänga med i grunderna. Men att lägga märke till möjligheter att införliva nya saker i dina vardagliga rutiner – till och med ta en ny väg på promenaden eller prova ett nytt recept – kan ge din hjärna ett roligt träningspass utan att lägga till mer på din att-göra-lista. Du känner förmodligen människor som har använt låsningsbegränsningar som en möjlighet att lära sig spela ett nytt instrument, skriva dikter eller berättelser, studera deras historia eller bygga möbler.
5. Var snäll mot dig själv
VARFÖR? Jo, om du redan provar att göra nya saker för att undvika hjärndimma och fortfarande verkar ha det, slå inte dig själv för det. Vi lever genom extraordinära tider, och därför måste vi öva lite självmedkänsla. Det kan betyda allt från att helt enkelt förlåta dig själv och se till att ha ett litet andrum för återhämtning.
Slutligen
Det är viktigt att acceptera att vi kanske inte är vårt bästa jag just nu och att det kan vara lite utanför vår kontroll. Men om vi kan komma ihåg vad som matar våra hjärnor under de kommande veckorna, kan det hjälpa oss att återfå lite klarhet när vi ser och vågar möta våra egna utmaningar.
Ge dig själv tid att reflektera över hur din hjärna tar in, bearbetar, lagrar och använder informationen. Tänk på att det är med hjälp av våra kognitiva förmågor som vi planerar och organiserar vårt arbete på kort och lång sikt, utvärderar resultat, löser problem och fattar beslut. Vinsten är att du blir ditt bästa jag!
Vi på EI Academy arbetar med det livslånga lärande dagligen, vi hjälper dig helt enkelt att hitta nya sätt att träna för att få tillbaka balansen mellan förnuft och känsla i vårt beslutsfattande både i arbetet och på fritiden.
Susanne Nordh på EI Academy
Källa
Great Good Magazine at UC Berkeley publicerar vetenskapligt baserade insikter, artikel den 4 mars 2022, författare Jill Suttie, Psy.D. doktorsexamen i psykologi från University of San Francisco.