Month: februari 2022
Äntligen startar vi mentorprogram med KEI Academy!
Vi har tillsammans med Key Management bildat KEI Academy och ett årslångt mentorprogram inom bygg och anläggning för dig som vill utvecklas vidare i din nuvarande roll eller för framtida utmaningar. Vi vill uppmuntra unga och särskilt kvinnor att utvecklas och vara kvar i bygg- och anläggningsbranschen.
Annica Sveholm och Nina Eriksson på Key Management är mycket erfarna inom bygg respektive anläggning och blir programmets mentorer. Cecilia Jonsson hos oss ansvarar för upplägget på de gemensamma gruppträffarna.
Ett gott och framgångsrikt samarbete!
Nyfiken, läs mer och boka din plats här
Vilket av hjärnans nätverk kopplar du på automatiskt - det analytiska eller det empatiska?
Vi på EI Academy hävdar med bestämdhet att det handlar om att använda både vårt förnuft och vår känsla i vårt beslutsfattande och i vårt liv! Det är inte antingen förnuft eller känsla - utan både och!
I vårt samhälle är den analytiska förmågan väl känd och vi har verktyg att utveckla den medan den emotionella förmågan inte är lika självklar att uppmärksamma eller att utveckla. Här återger vi en artikel från Harvard Business Review som visar på hur forskarna M Smith, E van Oosten & R W Boyatzis ser hur hjärnans analytiska (AN) och empatiska (EN) nätverk fungerar. Idag behöver vi bli mer skickliga på att balansera dessa två för att bli bättre på att leda andra och oss själva.
Hur får man då rätt balans?
A. Var medveten om din egen neurala nätverk - din autopilot.
För att bli medveten om ditt dominerande neurala nätverk kommer det att krävas närvaro i ögonblicket. Det är sannolikt det som du använder dig av automatiskt i olika situationer - din autopilot!
Ställ dig frågor som:
- Hur bearbetar jag saker just nu?
- Funderar jag på konkret fakta, detaljer eller lösningar?
- Reflekterar jag mer öppet och kreativt kring möjligheter?
- Funderar jag på vad som är objektivt rätt eller fel?
- Väger jag relativa fördelar med det som verkar rättvist eller moraliskt rättvist?
- I vilka situationer/aktiviteter tenderar jag använda min hjärnas analytiska förmåga?
- Vid vilka tillfällen dras jag mest troligt in i det empatiska nätverket?
- Tillbringar jag mer tid i det analytiska nätverket eller i det empatiska nätverket?
B. Träna det nätverket som du automatiskt inte använder
Du kan träna dina empatiska och analytiska nervnätverkets "muskler". Ett sätt är att prova på att träna det nätverket som du är mindre benägen att använda. Tänk dig en högerhänt basketspelare som arbetar med att dribbla och skjuta med sin vänstra hand för att förbättra sitt totala spel.
Träna ditt empatiska nätverk såhär:
- Avsluta en konversation varje dag där ditt enda syfte är att förstå den andra personen, inte att lösa deras problem eller ge råd. Ge personen din fulla uppmärksamhet. Försök att lyssna bortom vad du hör, anpassa dig till hela bilden av vad du hör och ser (dvs kroppsspråk, röstläge, känslomässiga signaler).
- Om du tror att det finns något du vet med relativ säkerhet, utmana dig själv i det antagandet och agera gör något annat än du brukar.
Träna ditt analytiska nätverk såhär:
- Schemalägg vissa uppgifter på specifika tider för att slutföra dem. Håll dig till de uppsatta tiderna, även om de inte är riktiga deadlines.
- Ta en situation på jobbet som kräver ett nytt tillvägagångssätt för att nå ett framgångsrikt resultat. Innan du söker andras perspektiv, gör lite forskning. Ställ upp frågor som du behöver, lista två till tre nya vägar som du normalt inte skulle tänka på, inklusive personer. Skriv ner fördelar och nackdelar och anteckna för att hjälpa dig vidare.
- Det du kom fram till förväntade du dig det från början?
C. Öva på att balansera båda
När du bemästrar förmågan att vara mer medveten har du utvecklat förmågan att aktivera nätverken efter behov. Nu ska du träna på att balansera de två nätverk, återigen båda nätverken är viktiga. Ditt mål nu är att utveckla en förmåga att växla fram och tillbaka mellan de två nätverken efter behov.
Tänk på det här
När du fattar eller kommunicerar ett beslut som påverkar andra, tänk på potentiella personliga konsekvenser av beslutet. Ta dig tid till att ta hand om både fakta och relationsaspekter.
De analytiska och empatiska nätverken för en konstant ”kamp” i din hjärna. När en aktiveras undertrycks den andra. Du behöver dock inte välja sidor. Det är inte så att det ena är bra och det andra är dåligt - du behöver dem båda. Nyckeln till att maximera din effekt som en ledare med goda relationer - lär dig att vara mer medveten om vilket nätverk som aktiveras vid varje given tidpunkt för då kan du växla fram och tillbaka mellan de två vid behov.
Cecilia Jonsson
EQ/EI-specialist på EI Academy
The Best Managers Balance Analytical and Emotional Intelligence